Mijlpaal voor Scouting De Veste

Het viel nog niet mee. Nadat het gebouw van Scouting De Veste was afgekeurd door de brandweer omdat de veiligheid van leden in het geding was en de technische staat steeds slechter werd, moest de vereniging op zoek naar een nieuw clubhuis. Vanaf dat moment startten de gesprekken met diverse partijen, waaronder gemeenten en leveranciers, maar levertijden, deadlines en gebrek aan (voldoende) subsidie gooide meerdere malen roet in het eten.

Plaatsen gebouw 1Maar de bouwcommissie liet zich niet uit het veld slaan en bleef volharden in haar zoektocht naar een nieuw gebouw. Deze vonden zij in de vorm van de noodschool, aangeboden door Klein Units uit Staphorst. De totale bouwsom van € 110.000,-- was erg gunstig en door krachtig lobbywerk vanuit de bouwcommissie bracht de vereniging € 15.000,-- eigen middelen bijeen. Daarnaast werden er bijdragen van diverse fondsen aangevraagd, met veelal positieve reacties. Dit overtuigde de Gemeente Zwartewaterland om de benodigde aanvullende subsidie van € 53.627,-- te verstrekken. 

Scouting De Veste onderhoud al jaren goede banden met de lokale politiek en wordt zeer gewaardeerd, omdat zij veel doet voor en met de jeugd. De Veste oogstte lof voor haar initiatief en plan van aanpak. De Gemeente had in eerste instantie een ton gereserveerd, maar zag dit bedrag met bijna de helft verlaagd. Na de verlossende uitspraak haalden niet alleen Scouting De Veste, maar ook de Gemeenteraad opgelucht adem. Het was tenslotte een langdurig traject geweest en het nieuwe gebouw werd de vereniging wel gegund. 

Plaatsen gebouw 2Het nieuwe gebouw biedt de groeiende club voorlopig een grote hoeveelheid ruimte. In tegenstelling tot het oude gebouw, beschikt deze over een centrale entree en drie grote lokalen voor de opkomst van de verschillende ledengroepen. Ook is er een ruime keuken aanwezig, evenals een douchegelegenheid voor kampen die op eigen terrein plaatsvinden. Ook voor de verhuur aan derden biedt het gebouw de benodigde faciliteiten. 

De gehele afbouw en afwerking van het gebouw wordt door leden, ouders en vrijwilligers gedaan. Dit werk doen de leden in eigen beheer om binnen de begroting te blijven. “Er moet nog veel gebeuren hoor”, aldus voorzitter Jan Regeling. Hij doelt daarmee op leidingwerk, plafondafwerking, etc. Vrijwilligers worden de komende tijd benaderd om helpende handen te bieden. Zo hoopt de Veste haar leden, variërend in leeftijd van 4 tot ca. 25 jaar, na de zomervakantie een veilig en gezond onderdak te kunnen bieden.